Normandië

In mei zijn we met de familie Videler / Huige naar Frankrijk afgereisd. Aan de ene kant een weekje vakantie, maar aan de andere kant ook meteen een mooie gelegenheid om historisch belangrijke plaatsen te bezichtigen.

Wie de film ’The Longest Day’ gezien heeft denkt meteen aan de soldaat aan de kerktoren in St. Mere Eglise, de nonnen in het casino in Quistreham, de doedelzakspeler bij de Pegasus brug, Rupert de parachutist, de klikkers en nog veel meer. Voor wie de film nog niet gezien heeft, het is een echte aanrader.

Het is een hele belevenis om in deze streek rond te rijden langs alle bekende plaatsen, met heel veel musea en monumenten die in stand gehouden worden. Het is heel herkenbaar, maar soms ook heel verrassend. Door de vele details wordt het allemaal erg duidelijk en overzichtelijk gemaakt. De verschillende kerkhoven zijn heel indrukwekkend.

In de talrijke museau vind je heel veel foto’s, maar ook vliegtuigen, gliders, tanks, auto’s, kannonnen, geweren en persoonlijke eigendommen van soldaten.

Deze materialen zijn van beide partijen bewaard gebleven. Los van de musea zijn er ook veel plaatsen waar de situatie is gelaten zoals die was in 1945.

In de hele kuststreek staan nog veel bunkers en kazematten, waarvan een deel zelfs nog met de kannonnen erin. Dit geeft een goed beeld van de situatie zoals die toen was.

Voor wie er meer over wil weten, er bestaat ontzettend veel informatie in boeken, documentaires en op internet.