Sauerland

kaart van Sauerland

Even weg in de herfstvakantie. Bestemming Andreasberg in het Duitse Sauerland. Een mid-week in hotel de Hollander, in het centrum van het dorp. Verder is er niets te doen, maar de omgeving is heel mooi, zeker in deze tijd van het jaar.

Van maandag tot en met donderdag hebben we ongeveer 75 kilometer gewandeld. We hebben volop genoten van de herfstkleuren in de bossen en op de heuvels.

Er zijn hier heel veel wandelroutes uitgezet, jammer genoeg niet altijd perfect aangegeven. Een wandelkaart helpt dan in elk geval wel tegen verdwalen. In het begin van de week scheen de zon regelmatig, later werd dat steeds minder. Het bleef echter wel droog en dat is al heel fijn als je aan het wandelen bent.

ingang erzbergwerkFoto’s Erzbergwerk

In Ramsbeck bevindt zich een mijnbouw museum Erzbergwerk. Je krijgt een stofjas en een helm mee om je te beschermen tegen de lage plafonds en vocht en ander vuil dat je onderweg tegen zou kunnen komen.

Dan daal je met het originele mijnspoor 1,5 km de mijn af, 300 m onder de grond, een ritje van een minuut of 10. Lekker eng, opgesloten in karretjes met tralies aan weerskanten. Na een rondleiding met de gids ga je weer met hetzelfde treintje naar boven. Als je een keer in de buurt bent: doen!