Zwitserland

Jungfrau gebied

Na anderhalve week in Italië doorgebracht te hebben, rijden we nu naar het Berner Oberland in Zwitserland, het gebied rond de Jungfraujoch om precies te zijn. Dit gebied is bekend als skigebied, maar in de zomer is het een wandelparadijs. Alles is perfect georganiseerd en daar houden wij wel van. De wandelroutes staan goed aangegeven, er staat ook overal bij hoe ver het nog lopen is, er zijn duidelijke kaarten en beschrijvingen. Kwijt lopen is dus vrijwel onmogelijk. Skiliften en restaurants boven in de bergen zijn allemaal open, dus ook verhongeren of verdorsten zal niet zo gauw gebeuren.

Camping

Alle hotels, campings en restaurants draaien op volle toeren, maar voor ons is nog wel een plaatsje vrij op camping Oberei in Wilderswil. Ik ben nog niet uitgestapt of de mevrouw van de receptie zegt al meteen: jij bent hier al eens vaker geweest. Sta ik met mijn mond vol tanden, weet ze ook nog te melden dat het een jaar of 5 geleden geweest zal zijn. Ik heb het opgezocht, dat klopt precies. In 2003 waren wij hier ook al een keer, maar dat ze dat nog weet is toch wel opmerkelijk.

Snel de tent opzetten en dan is het hoog tijd om te gaan eten, want het is al dik na achten. In het dorp zitten verschillende goede restaurants, allemaal met terrasjes. Sommigen zijn gelukkig ook overdekt, want zo heet is het nou ook weer niet. ’s Nachts begint het ook nog te regenen, dat begint dus al goed.

Dag 01

Het regent nog steeds als wij ’s morgens wakker worden, maar gaandeweg wordt het toch iets droger. Na het ontbijt lopen we naar het station in Wilderswil. Dat is ons vertrekpunt om de bergen in te trekken. Van hier uit kun je met de trein naar Lauterbrunnen of naar Grindelwald. Het verdere vervoer wordt geregeld met tandradbanen, kabelbanen, bussen en verder kun je natuurlijk ook lopen. Zelfs tot in de dalen zijn de wandelroutes aangegeven, maar het is wel een steile klim omhoog.

Wij gaan met de trein naar Lauterbrunnen en stappen daar over op de tandradbaan naar Kleine Scheidegg. Dit is zo steil dat een gewone trein het bij lange na niet red. Boven aangekomen gaan we eerst wat eten.

We hebben gekozen voor de wandeling van Kleine Scheidegg naar Männlichen. Dit is een relatief vlakke tocht, het hoogteverschil totaal bedraagt maar 150 meter, dat is hier niet veel. We doen er ongeveer 2,5 uur over, op het gemak rondkijkend. Het gedruppel gaat langzaam over in regen.

Op het hoogste punt drinken we koffie en dan wordt het aan de kant van Wengen iets lichter. We gaan dus langs die kant naar beneden, met de kabelbaan. Daar kunnen we ook nog even wat op een terrasje drinken terwijl we op de trein wachten. De tandradtrein brengt ons terug naar Lauterbrunnen, dan daarna met de normale trein naar Wilderswil. We eten weer in het dorp, doen we trouwens elke dag. ’s Avonds regent het weer en we doen zelfs de kachel in de tent aan, omdat het gewoon koud geworden is.

Dag 02

Het is vanochtend droog, maar nog wel zwaar bewolkt. Aan de kant van de Schynige Platte komt een beetje blauw door de wolken, dus gaan we vandaag die kant op. Op het station staat een speciale trein die naar die bergtop gaat, dus niet eerst met de gewone trein. In de Schynige Platte kun je met de auto totaal niet komen.

Ook vandaag weer gekozen om eerst iets te eten, op een lege maag loopt het niet zo lekker. We maken de wandeling langs de Oberberghorn en Laucherhorn en komen dan weer terug op het beginpunt. Het hoogteverschil in totaal is niet zo spectaculair, maar het is soms behoorlijk steil omhoog en omlaag. Met de zon er bij is het allemaal een heel ander gezicht.

weiland vol bloemenFoto’s Dag 02

Overal staan zoveel bloemen dat het wel lijkt alsof iemand ze hier gezaaid heeft. Overal om ons heen zien we witte bergtoppen. Onderweg zien we 3 marmotten die op hun gemak wat rondrennen alsof ze ons niet gezien hebben. Die kans is echter wel heel erg klein, maar kennelijk vormen we geen bedreiging voor ze. Heel de tijd zien we mensen voor en achter ons, maar zo lang als we hier staan, komt er niemand langs, dus we kunnen een exclusieve reportage maken.

Na ongeveer 3 uur komen we terug op het station. Nog een biertje en dan vertrekt de trein al weer. Beneden bij het station bij Wilderswil hebben ze echter ook nog een terrasje, dus maken we hier ook nog even een stop. Dan begint het te regenen, maar nu hebben we er geen last meer van, dat stukje naar de camping is niet zo ver.

Dag 03

Als we ’s morgens wakker worden schijnt de zon. Dat is aanzienlijk beter. Op tijd ontbijten en snel op weg naar Grindelwald. Met de trein, tandradbaan en kabelbaan zijn we toch nog wel even onderweg. Als we aankomen op de bergtop van First is het al weer koffietijd. Hier begint vandaag onze wandeling.

In de zon lopen we bergop naar de Buchalpsee. Dit is een flink meer, waar het hartstikke druk is. Kennelijk is dit een populaire route om te lopen. Weer heel veel bloemen en een marmot gezien. Die marmot was maar even, want sommige mensen vinden het nodig om de hond los te laten lopen. Je kent ze wel, die van het soort dat heel goed luistert als je ze terug roept.

Bij het meer begint het langzaam weer te regenen, niet veel, maar wel hele grote druppels. We lopen verder, want in onze wandelrichting is het lichter en vrij snel wordt het weer droog. Het is goed wandelweer, maar waarschijnlijk toch iets kouder dan je zou verwachten, want we komen een stuk ijs tegen onderweg.

Na een uurtje of 3 komen we aan bij het restaurant van Waldspitz. Hier is nog net een tafeltje vrij en dat is maar goed ook, want we hebben ondertussen wel behoorlijk honger gekregen. We hebben wel een broodje bij voor de zekerheid, maar dit is natuurlijk wel veel lekkerder.

Als we bijna klaar zijn begint het personeel alle parasols en tafelkleedjes snel op te ruimen. De andere gasten vluchten min of meer naar binnen. Achter mij heeft zich een grote onweersbui opgebouwd, was me nog niet opgevallen. Als we hier blijven zitten worden we straks zeker heel nat en wie weet hoe lang dat gaat duren.

We besluiten dus af te dalen naar het kabelbaanstation in Bort. Dat duurt ongeveer een 1 uur en net als we er zijn begint het serieus te regenen. Het onweer is niet meer geworden dan wat donderslagen, daar waar wij waren dan toch.

Na de koffie gaan we met de kabelbaan naar het station in Grindelwald. Nog even shoppen en een terrasje en dan met de trein naar huis.

Dag 04

Weer een grauw begin, maar in de verte lijkt het lichter te worden. Vandaag gaan we met de trein naar Wengen en dan gaan we te voet naar de Kleine Scheidegg. Dat is redelijk ambitieus, het hoogteverschil tot is ongeveer 800 meter en er staat ongeveer 3 uur voor als gemiddelde wandeltijd. Na de koffie begint de klim naar het eerste tussenstation bij Allmend. Het is een steile klim, maar na een dik half uur zijn we er. Lekker even zitten en eten op het terras in de stralende zon. Het uitzicht is adembenemend, net als de klim omhoog.

De eerste 200 meter zijn overbrugd. Wijs als wij echter zijn, veranderen we het plan. We nemen de tandradbaan naar de Kleine Scheidegg en draaien de route om. Van daaruit gaan we omlaag lopen, weer tot aan Allmend. Dan hebben we toch heel de route gehad, maar het is wel iets relaxter lopen. Goed plan, dus wordt het zo uitgevoerd.

De wandeling omlaag duurt ongeveer 2,5 uur en is werkelijk prachtig. Constant goed zicht op de Eiger, Monch en Jungfrau, de 3 hoogste bergtoppen in de omgeving. Soms komen we tegenliggers tegen te voet of op de fiets en die bevestigen dat wij een goede keuze gemaakt hebben. We pauzeren even op het terras bij Wengeralp en dalen dan het laatste stuk af naar Allmend.

bergtop JungfrauFoto’s Dag 04

Net op tijd springen we in de trein, het begint heel hard te regenen en waaien en onweren en zo. De bergen die zo dicht bij zijn, zien we voorlopig even niet meer. De trein gaat omhoog, weer naar de Kleine Scheidegg, dat is onderdeel van het grote plan. Vandaar uit gaan we met de tandradbaan naar Grindelwald en dan langs die kant van het dal terug naar Wilderswil. Tegen dat we daar terug zijn is het overal weer opgeklaard.

Iemand van de camping die ons tegemoet komt met een hond, vraagt heel verbaasd of wij geen regen gehad hebben (wij zijn droog). Het schijnt op de camping gehoosd te hebben.

Het zit er weer op, morgen breken we alles af en gaan we naar huis. Ondanks het weer dat soms wat tegenzat hebben we toch heel goed gewandeld en dat was de opzet van het geheel.