Indonesië Dag 13 Sumbawa Besar

Uitgeslapen vandaag tot maar liefst 7 uur. Vandaag een dag vrij. Dat is ook wel eens leuk eigenlijk, een dag vrij tijdens je vakantie. Dan ben je wel goed uitgeslapen denk ik, als deze onzin al uit je hersens dreunt, terwijl je nog aan het opstaan bent. Eens even lekker door de badkamer heen en weer sprinten. De badkamer is halfopen, i.p.v. glas zit er horregaas. Geeft je wel meteen een buitenidee. Maar stel je nou niet te veel van die badkamer voor, er is geen warm water en het sanitair kan eigenlijk wel wat opgeknapt worden. Maar voor ons is het in orde.

waterlelieFoto’s Bloemen

Het is nog wat vroeg voor het ontbijt, dus Annie pakt de camera en gaat eens op het gemak een rondje over het complex maken. Ik pak mijn spelcomputertje en ben er dus ook eens even weg mee. Half uurtje later komt ons Annie weer aangewandeld, een brede glimlach, want de tuin is perfect, duizenden bloemen. Het is net een tropisch paradijselijk eiland, oh ja das waar ook, daar zitten we op.

We hobbelen op het gemak naar de ontbijtzaal. We zijn de eersten en de menukaart is een soort van multiple choice, waarbij hetgeen je als 1e aanwijst eigenlijk bindend is. Variëren op een thema gaat niet. Maar doe mij maar toast met geklutste eieren en een worstje, bakske koffie erbij en ik ben weer het mannetje.

De groep komt langzaam tot leven, Nellie en Dick komen na ons en zo druppelt het gehele gezelschap op het gemak aan de ontbijttafel. Als laatste komt Komang boven water. Hij heeft een kater van hier tot Bali. Van de 12 flessen palmwijn hebben ze er gisteren 9 soldaat gemaakt. Vandaag zijn we dus vrij, de zee ligt recht voor ons, ook een goed gebied om te snorkelen, naar het schijnt. Het is nog maar half 10 en om dan al te gaan snorkelen, ja het kan wel, maar we wachten er toch maar even mee. Nog eerst maar eens wat wandelen dan, niet naar de stad, want dat is veel te ver. Maar echt spectaculair is die wandeling ook weer niet, kom we gaan zwemmen.

Ook lekker hoor, zo uit je kamer met je snorkeltje in je hand het water in. Dat water is wel zo wreed lekker van temperatuur. In het begin zijn er niet zoveel visjes, maar als ik naar rechts afbuig, dan zit ik weer midden in een goed gevuld aquarium. Weer de jackpot vandaag dus.

Na een uurtje weer even terug. Mezelf afspoelen onder een van de leukste stranddouches ter wereld. 2 beelden van een man en een vrouw die elk een kruik dragen, waar dus het water uit stroomt. De rest van de dag komt zo’n beetje op hetzelfde neer, beetje snorkelen, beetje luieren, na de middag ook af en toe een Bintangetje, dus makkelijk hebben we het weer niet.

vis op de bbqFoto’s BBQ

Vanavond is er BBQ op het strand. De tafels en stoelen worden gewoon naar het strand verhuisd. Maar het gaat toch iets anders dan bij ons. Alleen een stuk of 3 prachtige vissen gaan op het vuur. De rest wordt gewoon in de keuken bereid. Komang is langzamerhand van zijn kater verlost, hij is weer helemaal de vrolijke, zoals altijd. Zo, biertje erbij en laat het eten maar komen. Goh, het is weer om je vingers bij af te likken. Die vis is perfect, maar vergeet de saté niet en de bami en de kip op zijn Sumbawaans of Sumbawees, echt perfect.

Als we klaar zijn, wordt er een kampvuurtje gestookt, gezellig toch. Bietje buurten, ge kent dat wel. Er is heel veel hilariteit om een kakkerlak en een pad. Uit het hout komt een pad te voorschijn en die weet niet hoe rap hij weg moet wezen, geen zin om als gebraden kikkerbilletjes op het kampvuur te eindigen. Het meeste plezier beleven we aan de kakkerlak.

Die kakkerlak dacht lekker verstopt te zitten in een stuk hout. Alleen toen ging dat stuk hout op het vuur en nu is er een kakkerlak in totale paniek. Hij probeert steeds een nieuwe uitweg te vinden, maar waar hij ook gaat of staat, er is overal vuur. Op een gegeven moment is hij toch weg, maar niemand heeft hem zien vluchten over het strand. Na een minuut of wat komen zijn antennes weer uit het hout, een laatste poging doet ie, helaas voor het leven van de kakkerlak moet nu toch ernstig gevreesd worden.

Even later is het dan zover, hij gaat eraan, de kakkerlak. Ja, het leven kan wreed zijn, meestal hebben die kakkerlakken plezier om ons, maar nu hebben wij dus heel veel leedvermaak om die stomme kakkerlak. Er hopt ook een grote pad op het strand, ze zijn evenwel niet zo slim om als geraden kikkerbilletjes op het kampvuur te eindigen. Tegen tienen houden we het voor gezien, tijd om de koffer op te zoeken, aboeng.