Frankrijk Dag 01 Gilze - Orléans

auto met fietsen

De eerste dag is een reisdag. De koffers zijn gepakt, de fietsendrager wordt gemonteerd en de fietsen gaan er op. Wij gebruiken liever onze eigen fietsen dan dat we die ter plaatse huren. Fietstassen mee, regenkleding, wandelschoenen ook. Natuurlijk nemen we veel te veel mee, maar het weer is nogal onvoorspelbaar, dus houden we overal rekening mee. Tegen half 11 vertrekken we.

Het is bijna 900 kilometer, kan makkelijk in 1 dag gereden worden, maar dat gaan wij niet doen. We nemen de tijd en zien wel waar we overnachten. Het is 11 graden en het regent en onweert als we vertrekken, hopelijk wordt dat wat beter als we naar het zuiden rijden.

Dus niet, in België gaat het steeds harder regenen en als we een omleiding volgen i.v.m. drukte, begint het bij Waterloo gewoon te hagelen. De vluchtstroken zijn wit, de hagel blijft gewoon liggen bij 4 graden. Ja, half mei, maar de omstandigheden zijn winters te noemen. Net voor de Franse grens wordt het droger en bij Parijs breekt zelfs de zon soms door. Tussendoor vallen nog wel fikse buien en het wordt niet warmer dan 7 graden, maar het ziet er wat vriendelijker uit.

Bij Parijs hebben we wat oponthoud, het is hier loeidruk, iedereen moet kennelijk ergens zijn vanmiddag. Van een rondweg hebben ze hier ook nog nooit gehoord, alles en iedereen moet dwars door de stad. Het heet wel snelweg, maar zo snel gaat het hier echt niet.

Een stukje na Parijs, op ongeveer 600 kilometer komen we bij Orléans. Het oorspronkelijke plan was om een stuk te rijden en dan aan het einde van de middag ergens nog een eindje te gaan fietsen, maar dat plan hebben we al een tijd geleden overboord gezet. We rijden tot een uur of 6 en zoeken dan een hotel.

Het wordt een Etap hotel. Geen luxe, maar dat maakt niet uit, we overnachten er alleen maar. In de buurt zit een Buffalo Grill en daar gaan we eten. Blijkbaar heeft iedereen in het hotel hetzelfde idee en het wordt druk. Na het eten gaan we terug naar de kamer, met een e-reader en een iPad hoef je je niet te vervelen.