Frankrijk Dag 04 Tulle

Het regent vanmorgen, soms miezert het, maar meestal is het gewoon regen. Conny is al hard gaan lopen en heeft onderweg op een kruising een plant gevonden. Het lijkt er op alsof hij van een auto gevallen is, hij zit zelfs al in een pot. Jan gaat die plant een speciaal plaatsje geven in de tuin en er een bord bij zetten.

Jan, Lex, Nah, Ad en Marlies gaan naar de glasbak en de supermarkt en ze gaan ergens een gasfles proberen te kopen. Nah kookt vanmiddag Thais voor ons en daar is die gasfles voor nodig.

groepFoto’s Ochtend

Dis en Ellie wandelen naar Tulle, in de stad zoeken ze dan de shoppers op, om met hen terug te rijden. Ze blijven lang weg, maar dan kunnen we weer uitgebreid ontbijten.

Omdat het nog steeds regent, gaan we naar de grote kamer boven. Leesboeken, tijdschriften, e-readers, Ipad, van alles komt op tafel. Natuurlijk moet er ook even gevoetbald en gesjoeld worden. Jan laat op zijn laptop de foto’s van de renovatie zien, er is veel werk verzet de afgelopen jaren. Even later gaat een deel van de mannen beneden kaarten, daar is het rustiger.

Ondanks dat het blijft regenen, besluiten we tegen 2 uur toch te gaan wandelen. Niet de wandeling die eigenlijk in de planning stond, die gaat door het bos en daar is het veel te nat om leuk te zijn. We gaan te voet naar Tulle en als we de deur uit gaan, is het ineens droog. Het is ongeveer 7 km naar het centrum van Tulle en we zijn met 12 man, de rest gaat met de auto om nog wat boodschappen te doen.

We lopen door 2 tunnels, over een pad zonder auto’s, met veel losse stenen. Als we in het dorp komen, gaan we eerst een cache zoeken in de buurt van een kerk. Een cache zoeken, wat is dat nou weer. Geocache heet het officieel. Geocaching is een buitensport, waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-apparaat om ergens (kan overal ter wereld zijn) een zogenaamde cache te vinden.

Een cache is over het algemeen een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en een schat, kleine spulletjes die geruild mogen worden. Na het verstoppen van de schat maakt de eigenaar de locatie bekend aan andere geocachers via internet. Meestal staat er een hint op de site van de cache om achter de juiste coördinaten te komen, die je nodig hebt om te beginnen met zoeken. Het is juist de sport dat je een beetje moeite moet doen. In sommigen gevallen moet er behoorlijk gepuzzeld worden.

In de cache is altijd een logboek aanwezig, waarin je je naam achter kunt laten. Als je de cache gevonden hebt, is het niet de bedoeling de exacte ligplaats aan iemand te vertellen, deze moeten de andere geocachers zelf vinden. Als de cache gevonden is, moet je hem weer op precies dezelfde plek en manier terug leggen, ervoor zorgend dat andere mensen niet zien wat je aan het doen bent en waar de cache ligt. Dit geocachen is een nieuwe hobby van Cees. We vinden de cache, behalve voor ons is dit voor iedereen de 1e keer dat ze een cache vinden.

Daarna gaan we naar de abdij, daar zitten de autogangers op ons te wachten. Om de auto te parkeren hebben ze een dranghek aan de kant gezet. Door het even later terug te zetten, lijkt het net alsof de auto daar mag staan. Slim gedaan, toch? Op het terras vertellen we de mensen die er niet bij waren over de cache die we gevonden hebben. En natuurlijk waar dat in hemelsnaam over gaat. Er moet er nog 1 liggen, hier vlakbij. Cees, Ellie en Dis gaan even kijken, maar ze komen even later teleurgesteld terug.

Daarna op de terugweg vinden we hem wel, hij ligt op een brug en met behulp van de paraplu van Marlies krijgen we hem te pakken. Een 3e cache vinden we niet. We vinden de locatie wel, maar de cache niet. Met 10 man gaan we te voet terug, we nemen dezelfde weg als op de heenweg, lekker rustig zonder verkeer. De rest gaat thuis Nah helpen bij het koken.

NahFoto’s Eten

Als we terug komen, is Nah al volop bezig buiten. Ze heeft iedereen aan het werk gezet. Uien snijden, garnalen pellen en zo. Ze kookt wel vaker voor groepen en wij hebben ook al vaker mogen genieten van haar kookkunst. Vandaag maakt ze kip, garnalen, omelet, bami, nasi en rijst. Iedereen hangt rond de tafel om te kijken hoe ze het allemaal doet, onder het genot van een drankje.

Binnen wordt de open haard opgestookt, het is koud in de eetkamer, maar dat verandert snel. Het eten wordt op tafel gezet en het genieten kan beginnen. In 10 minuten tijd is alles op, er staan alleen nog lege schalen op tafel. Had ze dan te weinig gemaakt? Nee hoor, precies goed. Geweldig Nah! Aardbeien met slagroom na, dat gaat er altijd in.

Jan en Adriënne krijgen een cadeau van de groep, voor de gastvrijheid. Een paar windlichten, die hadden ze nog niet. Voor ons is het heel normaal dat ze die dingen in elke winkel hebben, maar Frankrijk lijkt dat toch een beetje anders te liggen. Het boodschappen doen van vanmiddag had hier ook wel wat mee van doen, was nog niet zo eenvoudig.

Voor de koffie gaan we naar buiten, het is nog lekker, hoewel niet warm. Er drijft een luchtje naar ons toe als we aan de koffie zitten. De septictank heeft een probleem, de pomp doet het niet. Adriënne is van de techniek en begint water uit de tank te scheppen, iets met een vlotter die op het water hoort te drijven. Pro helpt en de rest kijkt toe met veel verstand van zaken.

Er blijkt een stop in de elektrakast te zitten en die staat uit. Een paar weken geleden is hier nog gewerkt aan de elektriciteit en toen heeft ze die stop uitgezet. Blijkbaar is ze vergeten om die later weer aan te zetten en zie hier het resultaat. Een half uurtje later is het probleem weer opgelost en kunnen Adriënne en Pro in de douche en hun kleren in de was.

Pro heeft per ongeluk een emmer over Menno heen leeg gegooid, dus die stinkt nu een uur in de wind. Shampoo en de slang erbij en de hond wassen. Mooi klusje voor Marjo. Jan zorgt dat hij in de buurt blijft, want Menno wil dit helemaal niet. Cees is van het water. ’s Avonds zitten de mannen binnen nog een tijdje te kaarten, het is tenslotte vrijdag en dat is hun vaste avond samen. De vrouwen blijven lekker buiten zitten kletsen tot het te koud en te donker wordt. De buitenverlichting wordt volgende week in orde gemaakt.