Frankrijk Dag 07 Bracieux - Chenonceau

We zitten rond 8 uur aan het ontbijt. De specialiteit van deze streek is een apart soort gekookt ei. Het zit niet in de schaal, maar in een potje met een deksel. Daar doen ze wat room en kruiden bij en voila, een specialiteit. Het is wel lekker, maar je brand net zo goed je vingers als bij het pellen van een ei.

Na het ontbijt gaan we fietsen, de auto kan bij het hotel blijven staan. Rond kwart over 9 is het zover. De route is als volgt: we beginnen in Bracieux, gaan dan naar Chenonceau, later naar Amboise en we eindigen weer hier in Bracieux.

Het miezert, maar dat zal nog wel erger worden vandaag. De eerste stop is een fotostop. Vanaf een parkeerplaats heb je een heel mooi uitzicht op kasteel Villesavin. Daar komen we later deze week nog dichterbij.

We komen in open terrein, de wegen zijn erg rustig, meestal fietspaden en weggetje tussen weilanden en wijnvelden door. Er zijn bijna geen fietsers vandaag, het is dan ook eigenlijk geen weer om te gaan fietsen. Maar goed, we gaan het toch gewoon doen, we volgen de aangegeven route alsof er niets aan de hand is.

Na een kilometer of 13 komen we bij het kasteel van Cheverny. We gaan binnen kijken, samen met een enorm grote schoolklas met wel 20 begeleiders. De markies Philippe Hurault de Vibraye, ja zeker wel, was een van de 1e kasteeleigenaren die de noodzaak inzag om historische woningen open te stellen voor het publiek en daar ondertussen te blijven wonen om de tradities te handhaven. Zijn afstammelingen wonen nog steeds in een deel van het kasteel dat afgesloten is voor het publiek.

Het kasteel is ingericht zoals je dat van een kasteel mag verwachten. Oude geborduurde stoelen, grote hemelbedden, harnassen, je kent dat wel. Ook ontbreken de schilderijen en wandkleden niet. Een echt kasteel dus en we gaan er de komende dagen nog een paar bezoeken.

jachthondenFoto's Kasteel Cheverny

Het kasteel is bij lezers van de strip Kuifje bekend, omdat het model heeft gestaan voor het kasteel Molensloot. Hierin zijn de buitenste vleugels niet getekend, maar voor de rest is het kasteel bijna identiek. Er is een permanente expositie over Kuifje ingericht en in de souvenirwinkel hebben ze alles wat je maar kunt verzinnen in Kuifje stijl.

Rond het kasteel is een grote tuin met daar omheen de kasteelmuur. Nou valt een tuin in de regen toch al gauw een beetje tegen, dus dat hebben we snel gezien.

In een bijgebouw zit een kennel met ongeveer 50 jachthonden. Die worden nog steeds gebruikt bij de jacht. De oranjerie gaat open en nu kunnen we koffie drinken, met een boterham met kaas, tomaat en presto erbij.

We fietsen verder, maar na een kilometer of 7 stopt het met zachtjes regenen. We schuilen ruim een uur in een bushokje, maar ook om 2 uur ziet het er niet naar uit dat er binnenkort verbetering komt. De mannen die in dit land verstand hebben van het weer, zitten dus ook maar wat te gokken.

We hebben nog heel wat kilometers te gaan en we besluiten verder te rijden. We maken weinig stops, daar is geen lol aan in de regen, bovendien is het ook niet echt warm te noemen. In Pontlevoy maken we een fotostop bij de abdij.

De routebeschrijving is erg goed te noemen. Soms lijken de aanwijzingen wel wat raadselachtig, maar als je dan op het punt aankomt waarover het gaat, wordt meteen duidelijk wat er bedoeld wordt. Dat is al fijn als het mooi weer is, maar vooral onder deze omstandigheden wordt dat gewaardeerd.

In Pontlevoy hebben we even niet goed opgelet, we rijden nu op een drukke weg naar Chenonceau, in plaats van ergens binnendoor net als de rest van de route. Omdat Chenonceau onze eindbestemming is voor vandaag, vinden we het wel goed en rijden door naar het hotel. Er zijn maar weinig mooie fietsroutes in de stromende regen. Daar komt nog bij dat het steeds harder gaat waaien en dat de routebeschrijving ondertussen ook zo nat is geworden dat hij bijna onleesbaar is.

Rond half 5 zijn we bij het Hostel De Roy. We parkeren de fietsen in een schuurtje achterom en checken in. De regencapes hebben het goed gedaan, maar tegen zoveel regen is niet veel opgewassen. We gaan in bad en hangen de natte spullen zo goed en zo kwaad als het gaat op in de badkamer. Misschien wordt het ooit nog droog, maar dat is niet zeker.

In de bar gaan we wat drinken, dat hebben we wel verdiend na 59 kilometer door de regen fietsen. In dit hotel hebben ze wifi, dus kunnen we het internet op met de iPad. We hebben een berichtje van Lex, Michel en Conny, die zijn op de motor onderweg naar huis en ze zijn ook tot op het bot nat geregend. Een beetje apart: de ober haalt de strijkplank en het strijkijzer voor de dag en gaat op zijn gemak staan strijken in het café.

Met de e-reader erbij wordt het vanzelf etenstijd. We verhuizen naar het restaurant van het hotel, we gaan gewoon niet meer naar buiten vandaag. Ook in het restaurant zien we een paar ongebruikelijke dingen. De bestelling wordt niet op een briefje geschreven, maar op de achterkant van folders. Dat is nog eens bezuinigen. Het is ook de eerste keer dat we een plant in de open haard zien staan, en niet zo’n kleintje ook.

Het is toch echt wel te hopen dat het ooit een keer ophoud met regenen. Vandaag dus niet meer, als we naar bed gaan, giet het nog steeds. Gelukkig is de verwarming wel aangeslagen en er lijkt dus wel een kans dat we morgen wat droge spullen hebben.