Frankrijk Dag 08 Chenonceau - Amboise

Kasteel ChenonceauFoto's Kasteel Chenonceau

Vanmorgen is het droog, de spullen zijn bijna droog, alleen mijn schoenen niet. Alles inpakken en op naar het ontbijt. Om iets over 9 uur zijn we weer onderweg. We gaan eerst naar het kasteel van Chenonceau. Gisteren hebben we niets meer gezien van deze plaats, nu is daar tijd genoeg voor. Het kasteel staat om de hoek van het hotel. Er staat een rij van 5 man bij de kassa, maar het duurt toch een eeuwigheid. Er zijn kaartjes automaten, dus dan gaan we die maar eens bestuderen.

De tuin is mooi, daar beginnen we mee. We lopen er een tijdje rond en hebben dan meteen goed zicht op het kasteel. Mooie gelegenheid om het op de foto te zetten, vanuit verschillende hoeken. Er is een flinke groep tuiniers bezig om de tuin netjes te houden.

We volgende de route door het kasteel natuurlijk ook, het ziet er wel een beetje uit zoals het kasteel gisteren. Op zich is dat natuurlijk niet zo verwonderlijk. In veel kamers staan fantastische mooie bloemstukken. Mooi en groot, daar steken ze kennelijk veel energie in.

Om kwart voor 11 beginnen we dan aan de fietstocht van vandaag, die is maar goed 40 km lang. Daarna kunnen we nog een lokale route fietsen in Amboise, maar of dat er nog van komt, dat zien we straks wel.

We gaan dus naar Amboise, maar dan met een omweg, het ligt hier namelijk vlakbij, op een kilometer of 15 afstand. Na een km of 10 drinken we koffie op een terras in bléré. We lopen een rondje rond de kerk, maar er is verder niets te zien.

Verder maar weer, heuvel op en af, het is bepaald niet vlak vandaag. Er moet flink geklommen worden, maar daar staat tegenover dat er ook lange afdalingen zijn. Je hebt hier geen 24 versnellingen nodig, maar een stuk of 5 is toch wel heel erg handig. Gelukkig hebben we er meer dan genoeg. Terrasjes langs de route kennen ze hier niet, alle restaurants en winkels onderweg zijn dicht i.v.m. siësta. Lekker handig, dus fietsen we verder.

wijngaardFoto's Middag

We nemen een korte pauze in St. Martin Le Beau op een pleintje met bankjes. In plaats van regen hebben we vandaag harde wind. Die hebben we alleen tegen, nooit eens mee, zelfs niet even. Dat is vreemd als je een rondje rijdt, toch? De route is mooi en gaat veel door open terrein en over heuveltjes. Leuk omdat je ver kunt kijken, minder omdat je meestal vol in de wind fietst.

Op de route kun je wijn proeven bij een wijnboerderij met de naam Château Nitray. Wij rijden daar natuurlijk even aan, maar er blijkt geen enkel teken van leven te zijn. Even rondkijken en een paar foto’s maken en dan gaan we maar weer verder. Dan drinken we vanavond wel een wijntje.

Een andere attractie onderweg is het Aquarium de Touraine. Het is niet druk, maar we gaan toch even kijken. Het ziet er zo’n beetje uit als je mag verwachten van een aquarium, het is echter niet spectaculair. Vissen in bakken, grote bakken, kleine bakken, grote vissen, kleine vissen. Met een klein uurtje hebben we het wel gezien.

Als we Amboise binnen komen, halen we wafels en cakejes bij een supermarkt. We beginnen toch wel wat trek te krijgen en het duurt nog even voor de restaurants open gaan. Bij de borrel kun je ook niets krijgen, van pinda’s hebben ze in Frankrijk kennelijk nog nooit gehoord.

kasteel AmboiseFoto's Amboise

Rond half 4 komen we aan bij Hotel Chaptal in het centrum van de stad. De fietsen moeten door de lobby naar de stalling, een beetje vreemd, maar hier vinden ze dat kennelijk normaal. We zijn de eersten vandaag zo te zien. We hebben 37 kilometer gereden en de lokale route gaan we dus niet doen. Veel te veel wind gehad vandaag en het waait nog steeds heel hard.

Na een snelle snack gaan we een stadswandeling maken, om de hoek staat weer een kasteel. We gaan er niet naar binnen, maar willen wel even het een en ander bekijken. Na een biertje op een terras, want dat hebben we wel weer verdiend vandaag.

We lopen wat rond in de stad, de zon schijnt en het is vrij druk. Er zijn een hoop toeristen, velen daarvan zijn op de fiets aan hun outfit te oordelen. Ondanks de wind kunnen we toch wel spreken van terrasjesweer. Er is keus genoeg, dus vallen we gewoon maar ergens neer waar we een beetje beschut kunnen zitten.

Tegen 7 uur gaan we terug naar het hotel, wifi even uitproberen voor we zo gaan eten. Voor 7 uur is er geen keuken open in Frankrijk, dus we hebben nog wel even. Wifi werkt niet, ondanks de inlogcode, slechte zaak. We zitten in een uithoek in het hotel, misschien zitten we net iets te ver van het wifi-punt af. Afijn, we doen het wel zonder, dat kan ook weet je. We eten in een Italiaans restaurant, binnen, want het koelt toch wel snel af nu. Daarna gaan we terug naar de kamer.