Frankrijk Dag 09 Amboise - Bracieux

De wind is gaan liggen en het ziet er droog uit. De temperatuur valt wat tegen, volgens buienradar wordt het 19 graden, maar om te fietsen is dat goed genoeg. In Nederland is het ondertussen al een paar dagen bijna 30 graden en zit iedereen al weer volop te klagen. Als we uitchecken om 9 uur staat er al iemand aan de balie die onze koffers komt halen. We halen de fietsen op, er staan er nu een stuk of 15.

We rijden terug naar de brug over de Loire en starten daar met de route van vandaag, terug naar Bracieux. Vandaag komen we langs 3 kastelen, maar om die nou allemaal te gaan bekijken, dat gaat misschien wat ver. Het zal waarschijnlijk kiezen worden, we zien het wel als we er langs komen. Het begint meteen pittig. We moeten langs het kasteel van Amboise naar boven, geen tijd om even warm te fietsen. Boven hebben we een mooi uitzicht over de stad Amboise.

De weg is weer heuvelachtig vandaag, maar omdat we nu geen wind tegen hebben, gaat het net even wat makkelijker. We fietsen door uitgestrekte wijnvelden, de lokale specialiteit, iedereen lijkt hier wel iets met druiven te doen. Het uitzicht is geweldig, we kunnen op elke heuveltop heel ver kijken. We fietsen een hele tijd parallel aan de Loire, tot we op een fietspad komen dat er pal langs loopt.

De eerste stop is bij het kasteel van Chaumont Sur Loire, maar de entree is hier 2 keer zo hoog als bij de andere kastelen. Dat komt omdat het op de werelderfgoedlijst staat. Onzin om alleen daarvoor de prijs te verdubbelen. Uit protest gaan we niet naar binnen.

Het kasteel ligt hoog op een berg aan de Loire, we zijn er net onder langs gefietst. Buiten het terrein ligt een weg die waarschijnlijk vroeger als toegangsweg gebruikt werd.

picknickenFoto's Middag

We lopen naar boven, maar we komen zo niet bij het kasteel om foto’s te maken. Waarschijnlijk kunnen we er wel bij komen, maar zo dringend is het nou ook weer niet, dus gaan we terug. We gaan koffie drinken tegenover de ingang. Dat is pas een goed idee.

Verder langs de rivier. In Candé Sur Beuvron is even wat verwarring over de route, omdat ze aan de brug aan het werken zijn. Ervaren spoorzoekers als wij zijn, hebben we de goede route al snel gevonden. Weer veel stijgen en dalen vandaag, maar niet zo veel en steil als gisteren. Soms waait het even, maar meestal hebben we dan wind mee. Zo is het heel goed te doen. 2 hazen schieten kort na elkaar in paniek over de velden weg.

Het 2e kasteel vandaag is het kasteel Beauregard, in de plaats met dezelfde naam. Hier gaan we wel naar binnen. Vanaf de ingang moeten we een pad volgen dat slingerend naar het kasteel leidt. Er is niets bijzonders te zien, behalve dan posters van schilderijen van allerlei bekende mensen van vroeger.

Dan komen we bij een doolhof die in tweeën gesplitst is en waar je niet kunt verdwalen. De bedoeling is dat je links heen en rechts terug gaat, maar wij doen alleen de rechterkant, dan hebben we het wel gezien. Tussen de heggen hebben ze planten gezet, niet spectaculairs, tenzij je van al die planten de namen wilt weten. Die staan er bij.

Het kasteel zelf stelt niet veel voor. Van een afstand lijkt het wel wat, maar als je dichterbij komt, valt het allemaal goed tegen. Slecht onderhouden en van het interieur wordt je helemaal niet vrolijk. Ik snap er ook niks van, waar zijn de geborduurde stoelen, hemelbedden, harnassen en zo?

Er zijn alleen een paar zalen en daarvan hangen de muren vol met foto’s van honden en portretten van oude duistere grootheden. Een kwak kardinalen en de rest zal ook wel de mensheid hebben uitgezogen en uitgemolken. Een flesje water kost trouwens 3 euro, ook goedemiddag.

We fietsen weer verder, we hebben er al een kleine 50 km op zitten. Op naar het kasteel van Villesavin. Dat is het kasteel dat we de 1e dag op een afstandje konden zien. Dat kan helemaal een goede opknapbeurt gebruiken. We hobbelen wat rond en zowaar een geestige afdeling. Het trouwerijmuseum. Dames zoekt u een oude trouwjurk, moet je hier zijn. Het is vreselijk oubollig, maar ach, voor een paar minuten.

Langs de duiventil en dan ben je aan de achterkant. Het is maar goed dat dat niet de voorkant is, want dan kwam er helemaal niemand. Dorst hebben we wel en van de dame bij de inkom hebben we een glaasje water gekregen, want er wordt hier niks verkocht. Terrasjes zijn ook al zo spaarzaam, dus als je hier gaat fietsen en het is warm, neem flink wat water mee.

Cees met iPad

Zo, het laatste stukje, nog een kilometer of 5. Het gaat op het gemak en na 67,5 km zijn we weer in het hotel. De koffers staan al op de kamer, kamer 2, zowat bij de voordeur. Efkes douchen en dan eens rap een pint scoren.

We eten vanavond in een poepiechiek restaurant, eigenlijk is dat niks voor ons, een hoop kouwe kak. Trouwens wel iets nieuws geleerd van onze zuinige Nederlandse overbuurman. Ze hadden 2 glazen wijn besteld: laat de wijn nog maar even rusten, komt ie beter tot zijn recht. Oh ja, zo kun je het dus ook zeggen.

De temperatuur is in de loop van de dag lekker opgelopen, waardoor het nu nog lekker is om buiten op het terras te zitten.