Frankrijk Dag 10 Bracieux - Gilze

Vandaag de laatste dag, maar we gaan nog niet naar huis. Bij het ontbijt krijgen we weer een eitje in een bakje. Om half 9 checken we uit en gaan nog een lokale fietsroute rijden van 30 km ongeveer, o.a. langs kasteel Chambord. Het 1e stukje is net als waar we maandag gewandeld hebben, maar nu nemen we het bospad i.p.v. het fietspad. De zon schijnt volop, de wind is blijven liggen, prima fietsweer dus.

ingang Chambord jachtdomeinFoto's Bosroute

In het bos zien we een vreemde kippensoort en even later een clubje konijnen of hazen of zo. Nog iets verder zit een roofvogel, maar die vlucht voor we een foto kunnen maken. De route gaat voornamelijk door het bos over verharde grint- en zandpaden.

Voor een ven moeten we een bospadje in dat eigenlijk niet bedoeld is voor fietsers, ja mountainbikers, met veel wortels en modderpoelen. We worstelen ons er doorheen, het is maar een stuk van 500 meter of zo. Dan volgt er weer een harde pad langs het water.

We komen bij een volledig ommuurd terrein. Dit is het jachtdomein van Chambord, het is erg groot, kilometers in alle richtingen. Je mag er met de auto ook gewoon doorheen, als je rustig rijdt tenminste, maar overal zijn afrasteringen om het wild te beschermen. Het enige wild dat wij zien, is een overstekend konijn in de verte.

Na 24 km komen we rond 10 uur bij het kasteel van Chambord aan. Een groot parkeerterrein en in het begin zien we fietspijlen. De fietsenstalling vinden we echter niet. Logica? Het kasteel is groot, jammer dat het in de steigers staat, wel goed dat het opgeknapt wordt. Het is druk en leuk om rond te kijken. Dit is weer een kasteel, zoals een kasteel er uit hoort te zien.

De grote draaitrap in het midden komt op 2 verdiepingen uit en tenslotte op de galerij boven. Je kunt hier bijna rond lopen met een geweldig uitzicht naar alle richtingen.

We vragen nog een Fransman om een foto van ons te maken voor het toilet (daar hangen foto’s van ons in allerlei verschillende landen) en we dan kunnen we weg. Nog een bakkie koffie op een terras, daar zijn er hier genoeg van.

bosFoto's Terugweg

Het is dan 12 uur. We moeten de route even zoeken, maar besluiten gewoon het fietspad terug naar Bracieux te nemen. Dat zag er afgelopen maandag goed uit en het wordt tijd om naar huis te gaan. Overigens een heel goede keuze, fantastische fietsen hier.

Het 1e deel gaat nog over het domein, mooi slingerend fietspad, niet ver van de weg. Daarna wordt het fietspad aanzienlijk minder bochtig, erg recht zelfs, maar wel een heel erg rustig door het bos.

Vandaag hebben we iets meer dan 30 kilometer gefietst. Alles bij elkaar dus ongeveer 200 kilometer. En dat door weer en wind, Evert kan trots zijn op ons. Evert, wie is dat nou weer? Dat is de instructeur van de spinvideo’s bij Keth’s in Gilze.

Terug bij het hotel laden we de fietsen op en tegen 1 uur zijn we onderweg. Het is 600 km rijden, volgens de routeplanner 5 uur, maar dat lijkt me erg krap. Na 1,5 uur een tank-, plas- en eetpauze en dan zijn we in de buurt van Parijs.

Achterlijk drukke stad, hebben ze hier dan echt nog nooit gehoord van een rondweg? We worden dwars door de stad gestuurd, 3 kwartier oponthoud alleen door de drukte. Volgens Cees is het spits, maar om 3 uur lijkt dat wel wat vroeg.

We hebben nog wat oponthoud bij Lille, Gent en Antwerpen (daar is het wel avondspits) en tegen 8 uur zijn we weer thuis. Alles netjes opruimen en de was aan zetten. Het zit er weer op. Tot de volgende keer.