Tsjechië Inleiding

vlag Tsjechië

Zaterdag 1 september, het is weer zover, weer eens op vakantie. Doe jij niets anders dan op vakantie gaan hoor ik anderen altijd zeggen. Nou het valt wel mee, maar ik plan het gewoon beter, als de rest werkt heb ik vakantie en dat schijnt op te vallen. En trouwens het is maar voor een week, dus.

We gaan dus naar Tsjechië, waarom, wel ik wil wel eens naar de bakermat van het moderne bier, ook wel pils genoemd, daarom dus. Nou, we zullen inderdaad wel eens een biertje proeven, want anders ga je niet naar de bakermat. Heel de wereld weet al via facebook dat we naar Tsjechië gaan, de aankondiging was duidelijk genoeg. Hangmatje en een krat bier.

Český Krumlov

Tsjeskie kroemlof (zo spreek je het dus uit) ligt in het uiterste zuiden van de Tsjechische republiek, in de regio Zuid-Bohemen. De stad is niet groot qua oppervlak, maar trekt aan door zijn atmosfeer van vroegere tijden. De rivier de Moldau ligt stroomt op een bijzondere manier door de stad, zie plattegrond. Dankzij zijn unieke, middeleeuwse bebouwing is de stad in 1992 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Het wordt zeer druk bezocht door toeristen van over de hele wereld. Dat wordt dus onze 1e stop.

 

Plzeň

Voor het gemak noemen wij deze plaats Pilsen, de uitspraak is zoals je het schrijft, voor ons nauwelijks uit te spreken dus. Pilsen is een stad in het westen van Tsjechië. De stad is bekend geworden van het bier, de bakermat van ons pils. Wij gaan eens bekijken hoe dat precies zit. Deze stad schijnt niet toeristisch te zijn, maar wij gaan er dus toch naar toe. Er is een historisch centrum, zoals in bijna elke oude stad in Europa, de bierbrouwerij van Urquell ligt aan de andere kant van de rivier, zie plattegrond. Dit wordt onze 2e stop.

 

Praha

Hoewel het prima uit te spreken is, noemen wij het toch maar Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Het wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa en het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Moldau slingert zich dwars door de stad, waardoor er 2 belangrijke toeristische gebieden zijn ontstaan. Aan de ene kant ligt het historisch centrum, aan de andere kant ligt de Praagse Burcht. Daar tussen in ligt de Karelsbrug, een bezienswaardigheid van hoog niveau. Dit wordt het sluitstuk van deze vakantie.

kaart Tsjechië

 

Overzicht reisverslag Tsjechië (uiteraard kun je ook bladeren)

  1. Dag 01 Gilze - Český Krumlov
  2. Dag 02 Český Krumlov
  3. Dag 03 Český Krumlov - Pilsen
  4. Dag 04 Pilsen
  5. Dag 05 Pilsen
  6. Dag 06 Pilsen - Praag
  7. Dag 07 Praag
  8. Dag 08 Praag
  9. Dag 09 Praag - Gilze

               © Annie’s Webdesign pijltje volgende pagina Volgende