Frankrijk Dag 06 Tulle

Het schema voor vandaag ziet er misschien wat eigenaardig uit, maar dat geeft niet. We gaan eerst sightseeen, dan ontbijten, daarna doen we nog wat klusjes en dan doen we niets meer, want het wordt bloedheet vandaag.

We rijden naar Naves en stoppen daar bij het kerkhof. Die zijn in Frankrijk net weer even anders dan wij gewend zijn en het is gewoon een bezienswaardigheid, zelfs in zo’n klein dorp. Het meest opvallend zijn de glazen huisjes, die er uit zien als kasjes waar wij groenten in kweken. Daar zijn er heel veel van.

Wat verder meteen opvalt, is dat er niet echt nagedacht is over de plaats van de graven, ze staan bijna allemaal schots en scheef door elkaar. Bij sommigen kun je zelfs bijna niet meer bij komen. Er zijn een paar graven met echte bloemen en planten, maar de meesten hebben kunststof bloemstukken en sommigen hebben ze zelfs van steen. Ook staan er allerlei stenen bordjes met teksten los op de graven. Al met al wel een heel fleurig en kleurrijk geheel dat er over het algemeen netjes bij ligt.

Na een half uurtje gaan we shoppen bij het winkeltje en de bakker, we hebben niet veel nodig, maar vers brood is natuurlijk wel heel lekker, net als croissants. We zijn zo klaar en als we bij het huis terugkomen, komt Herman de klusjesman er ook net aan. Hij komt even naar de kwaliteit van het zwemwater kijken en schuift natuurlijk meteen aan voor de koffie.

Na het ontbijt hebben we nog een paar klusjes te doen. In ons hekwerk is een paaltje plat gegaan, dat moet dus hersteld worden. De batterij van de rookmelder boven moet vervangen worden. Dat lukt wel, maar helpt niet, omdat er een draadje los hangt. Daar moet maar even een technisch iemand naar kijken volgende week. De tafels en bankjes buiten moeten allemaal afgesopt worden, hoewel Herman net verteld heeft dat er niet meer met water geknoeid mag worden i.v.m. de droogte. We zullen dus zuinig zijn met water.

Daarna moeten we de bedden overal nog opdekken. Heel de week hebben we lakens en handdoeken gewassen, maar we hebben het meeste in de wasmand gestopt. Ook even controleren of iedereen handdoeken en strandlakens voor het zwembad heeft. Morgen moeten we dus nog een paar strandlakens meebrengen.

grote kamerFoto's Kamers

Nu is alles klaar voor de gasten die a.s. zaterdag aankomen. De rode kamer is voor ons, de bruine kamer is voor Michel, de groene kamer is voor Lex en Nah en de blauwe kamer is voor Pro en Marjo. De namen van de kamers komen van de kleur van de muren.

De rode, bruine en groene kamer zijn op de eerste verdieping. De grijze kamer laten we zoals hij is, die hebben we niet nodig. De kamer van Jan en Adriënne laten we ook buiten beschouwing. Deze 2 kamers zijn op de bovenste verdieping, samen met de blauwe kamer en de grote kamer zoals die in de wandelgangen genoemd wordt. Daar kun je lekker hangen, spelletjes doen en tv kijken. ’s Avonds is dit het domein van Menno. Beneden hebben we dan nog de huiskamer, eetkamer en de keuken.

Alle klusjes zijn klaar, hoog tijd om even in het zwembad te springen. De verwachting is dat het vandaag misschien wel 40 graden wordt, dat hertelde Herman tenminste. Hoewel het vaker warm is in Frankrijk, is 40 graden toch wel heel uitzonderlijk. Dat is echter een heerlijk temperatuurtje voor ons, wij laten ons niet afschrikken door een beetje hitte. De mussen zien we echter niet meer, die zijn al van het dak gevallen.

schaduwterrasFoto's Terrassen

Na de frisse duik is het al weer tijd om een boterhammetje te eten en daarvoor maken we een speciaal terrasje. We hebben al veel terrasjes, maar nu komt er een schaduwterrasje bij. Het wordt dus bloedheet en alle bestaande terrasjes staan in de zon of onder een tentzeil. Hoewel wij dus genieten van deze hitte, zijn wij toch aan de andere kant ook heel verstandig. Dit terrasje is echter van tijdelijk aard, morgen wordt het weer gewoon 35 graden en dan hebben we het niet meer nodig.

We nemen het er van vanmiddag, een beetje lezen, een beetje puzzelen, een beetje zwemmen en een beetje zonnen. Vakantie vieren dus. In het zwembad hebben we een luchtbed, maar als Adriënne in de schuur gaat zoeken vindt ze er nog een. We moeten het wel zelf opblazen, net als de 2 plastic kussentjes in de vorm van flesjes die daar ook lagen, maar dat valt eigenlijk reuze mee.

Als de zon bij het zwembad verdwijnt, hebben we toch nog een klusje gevonden. Op het grind staat links en rechts onkruid en dat gaan we er uit trekken. We beginnen op 2 verschillende plaatsen en zien wel hoe ver we komen, rotwerk, dus een half uurtje is lang zat bij deze temperaturen. Het was 38 graden vanmiddag.

Natuurlijk verhuizen we weer mooi op tijd naar het borrelterras in de zon, koelbox met een paar flesjes bier, maar Menno belooft het wel, veel te warm voor hem. Als we daar een tijdje zitten, komt er zomaar ineens bewolking opzetten. Dat is vreemd, dat hebben we al een paar dagen niet gezien. Het lijkt wel over te waaien, maar als we uit de douche komen is de lucht helemaal betrokken en rommelt het in de verte.

We zoeken even op internet en vannacht is er sprake van een verkoelend omweer, wat dat dan ook maar mag betekenen. Voor de zekerheid ruimen we buiten het e.e.a. op en sommige dingen moeten echt naar binnen. Ook de stekker van het wifi modem trekken we er uit, dat werkt eindelijk en dat moet zo blijven.

binnen eten

We kunnen nog wel buiten eten, maar als het nodig is zijn we zo binnen. Voor de zekerheid eten we niet op het boventerras, maar op het keukenterras, dat is vlakbij de keukendeur. Donder, bliksem, wind en zelfs regen, dus we gaan naar binnen en eten daar verder.

Na het eten gaan we op de bovenste verdieping op de grote kamer zitten, dan kunnen we zien wat er gebeurt, daar zijn heel veel ramen. Het is nog steeds heel warm buiten, binnen ook trouwens. Het is niet echt dreigend buiten, Menno wordt er niet warm of koud van, maar het blijft wel heel de avond rommelen en flitsen. Voor de zekerheid leggen we een zaklamp klaar, het licht knipperde net al even. Afijn, we zien morgen wel hoe het afloopt.