Frankrijk Dag 08 Tulle

Misschien een beetje luguber, maar vandaag beginnen we weer met een excursie naar een kerkhof. Voor we naar de bakker gaan, rijden we eerst naar Tulle. Daar hebben ze een bijzonder mooi kerkhof dat op een heuvel staat en de graven staan daar op terrassen op verschillende niveaus. Er staat ook een kerkje bij en dat geheel gaan we dus even op het gemak bekijken.

Het is vrij groot en indrukwekkend. Allerlei soorten graven door elkaar heen, het komt een beetje slordig over, maar aan de andere kant heeft het ook wel wat. Er is zelfs een afdeling oorlogsgraven. We lopen een beetje rond en zien veel dezelfde dingen als eerder deze week, maar ook weer nieuwe. De glazen huisjes zien we hier niet, vreemd eigenlijk.

Buiten de graven hebben we ook langs alle kanten uitzicht over de stad Tulle. Het is geen mooie stad, met de grote moderne flatgebouwen tussen de oude huizen, maar van boven af is het toch wel leuk. De kerk is dicht, dus daar kunnen we niet naar binnen. Wat is ook opmerkelijk is, is dat er een weg naar boven naar de kerk loopt die door iedereen gebruikt wordt, terwijl onder aan de poort duidelijk staat dat dit verboden is.

Als we uitgekeken zijn rijden we weer langs een andere weg naar Naves. Daar gaan we pinnen, naar de bakker en even naar het winkeltje. Bij de bakker doen we grote boodschappen, want de nieuwe gasten zullen wel honger hebben als ze aankomen. Terug bij het huis gaan we ontbijten en kan krijgen we de eerste meldingen. Jan, Michel, Lex en Nah zijn rond 11 uur bij het huis en dat klopt ook, daar komen ze aanrijden, met de aanhanger. Zij zijn om 1 uur vertrokken vannacht en hebben goed door kunnen rijden, ze hebben er totaal dus 10 uur over gedaan.

Ze beginnen meteen met het uitladen van de aanhanger, koffers, kookgerei, etenswaren en nog veel meer wordt naar binnen gesjouwd. Een grasmaaier, heggenscharen en nog veel en veel meer wordt naar de schuur gedragen. Zo te zien zijn ze van plan om toch hard te gaan werken, ondanks het warme weer dat ook voor deze week voorspeld is.

Eindelijk gaan ze dan toch zitten, het wordt hoog tijd dat ze wat gaan eten. Ze hebben onderweg wel wat op, maar dat is al weer een hele tijd geleden. Natuurlijk sluiten wij aan voor een kopje koffie. Even bijkletsen natuurlijk en dan gaan Lex en Nah effe plat.

Michel gaat met Adriënne en mij naar het zwembad, maar Jan kan het niet laten, die begint meteen gras te maaien bij het zwembad en naast het huis. Michel heeft het al gauw gezien, die gaat ook even plat.

Na een paar uur komen Lex en Michel weer tevoorschijn en die gaan aan de slag net als Jan. Michel trekt de rest van het onkruid uit waar ik gisteren aan begonnen was en Lex begint met het snoeien van de buksussen. Jan is klaar met maaien en duikt ook een in het zwembad. Het is vandaag niet zo’n mooi weer, behoorlijk wat bewolking en voor vanavond wordt er stevig onweer verwacht, het is echter wel gewoon dik 30 graden.

Om half 5 komt het bericht van Cees, Pro en Marjo, zij hebben oponthoud gehad in Parijs, maar verwachten nu rond 7 uur aan te komen. In afwachting drinken we gezellig een pilsje op het boventerras. Ik zal niet zeggen klokslag 7 uur, maar het scheelt weinig en dan komt de zwarte Mercedes het pad op rijden. Dat valt nog niet tegen, ze hebben er in totaal ook 10 uur over gedaan, net als de vorige ploeg.

Er wordt flink bij gekletst onder het genot van flesjes bier. Adriënne zet de hapjes in de oven en even later ook de lasagne. Van bier wordt overgeschakeld naar wijn, die hebben we in dozen mee gebracht en smaakt prima. Toetje na en koffie met cognac natuurlijk. We zitten heel de avond buiten, het is nog warm zelfs. Het zware onweer dat verwacht werd is niet gekomen. Tegen 11 uur gaat bij iedereen het licht uit.