Frankrijk Dag 12 Tulle

Het zelfde ritueel als gisteren om de dag te beginnen. De afspraak met Joelle om 10 uur gaat niet door, hij komt niet opdagen. Dan zal hij later wel langs komen, hij zou ook komkommers uit eigen tuin komen brengen. Goed dat we niet op die komkommers zitten te wachten, de kans is groot dat ze nooit komen.

Lex en Pro werken de muur af, die moet dichtgesmeerd worden met cement. De muur is nu bijna helemaal hersteld in zijn oude glorie en hij is ook verstevigd, zodat hij weer jaren mee kan. Bijna aan het einde staan een paar boomstronken die de voortgang verhinderen. Deze bomen zijn jaren geleden al afgezaagd, maar de stronken moeten er ook uit. Lex weet hoe: gaten in zagen, benzine erin gieten, dat in september nog een keer herhalen en volgend jaar is alles weg. Dan kan ook het laatste stukje muur afgemaakt worden.

bomen zagenFoto's Ochtend

Michel knipt struiken en bomen langs de muur voor het huis en bij de waterval. Daar is hij vorig jaar mee begonnen en toen kregen we een mooi uitzicht op het huis vanaf het borrelterras. Nu gaat hij daar mee verder en er moet ook gewoon weer gesnoeid worden wat terug gegroeid is. Ook onder bij de waterval zelf wordt flink geknipt. Voor het zwaardere werk komt Jan met de kettingzaag om te helpen. Hele bomen worden afgevoerd.

Jan is begonnen aan het graven van een sleuf voor de stroomkabel naar het zwembad. Het is vreselijk zwaar werk door de harde ondergrond. Hij zweet zich helemaal kwijt en het resultaat is een ondiep greppeltje over de helft van de afstand die overbrugd moet worden. Hij is er al een hele tijd mee bezig geweest en is dan ook blij als Michel hem komt halen om bomen te zagen. Dat schiet tenminste op. De sleuf komt later wel.

Cees maakt een toeristische route door het bos naar de voet van de grote waterval, dan kunnen we daar ook bij komen. Hier was al een pad, maar het is behoorlijk dicht gegroeid, voornamelijk met brandnetels. Voor de duidelijkheid, het is niet dezelfde waterval als waar Michel bezig is.

Dwars over het terrein loopt een rivier, La Cèronne met een vrij groot verval, en dus meerdere watervallen. Die voor het huis ligt mooi in het zicht, maar iets verderop naast het huis, is het verval enkele meters en dat levert dus een grote waterval op, daarna loopt de rivier verder richting Tulle. Als we het dus hebben over de waterval, bedoelen we over het algemeen de grote waterval.

Het is een hele mooie waterval, maar langs alle kanten staan er steeds bomen en struiken voor die het zicht belemmeren. Aan de voet van de waterval heb je dat probleem niet meer, dus Cees heeft meteen 2 enthousiaste kijkers met foto camera’s, Adriënne en ik.

Het is zwaar bewolkt vandaag, we krijgen onweer, code oranje. De bewolking zorgt er wel voor dat het iets minder heet is. Er wordt doorgewerkt tot half 2 en dan staat de lunch al weer op tafel. Lex en Nah gaan weer boodschappen doen. De rest van de middag wordt er niet veel gedaan, er wordt gerust, geslapen, gelezen, gepuzzeld en Pro en Marjo gaan een stukje rijden met de auto.

excursiegroepFoto's Excursie

Aan het einde van de middag begint de rondleiding naar de waterval onder leiding van gids Cees. Met stok en vlag, want dat hoort bij een gids, gaan we met een groepje naar de voet van de waterval, want dan kan nu.

Jan en Adriënne, Michel, Cees en ik gaan op pad. Eerst worden we naar een plateau geleid waar we de waterval nog een beetje van boven af zien, maar dan met wat minder bomen en takken dan boven bij het huis.

Dan gaan we naar de voet van de waterval, over het enge bruggetje en dan zien we de waterval in al haar glorie. Je ziet het water van boven naar beneden vallen en dan de bocht om verder meanderen. Het water staat extreem laag nu, zodat je veel stenen op de bodem ziet liggen. Normaal staat er echter veel meer water in de rivier.

Later gaat de gids nog een keer met een tweede groepje, Pro en Marjo zijn nog niet terug en Lex en Nah zijn met het eten bezig.

Tijd voor een borrel en Cees gaat proberen om een vis te vangen in de rivier. Er zitten hier regelmatig vissers op het terrein, dus dat moet te doen zijn. Met een hengel en een stuk brood gaat hij een poging wagen. Het is maar goed dat Nah vis meegenomen heeft in de winkel.

Nah is al weer heel druk in de keuken. Vandaag eten we heel veel lekkere Thaise dingen. Zoetzure kip, stoofvlees, garnalen en natuurlijk nasi en bami. Het is weer geweldig lekker en iedereen zit te smullen. Zoals gebruikelijk maken we alle schalen weer leeg. Tot morgen.