Frankrijk Dag 13 Tulle

Mooie blauwe lucht vandaag, wel met een paar wolkjes, maar die verdwijnen straks wel weer. Het wordt weer een warme dag, het is al 30+ sinds we in Tulle zijn aangekomen. Na het ontbijt ga ik een wandeling maken. We hebben vorige week een alternatieve route naar Tulle gevonden, die weg is iets langer dan de gebruikelijke weg, maar wel heel mooi.

Mijn route is dus als volgt, eerst een stuk richting Naves, op de splitsing richting Tulle, dwars door Tulle en over de reguliere weg terug naar Les Brocs. Het laatste stuk kan ook over de oude spoorweg, maar die loopt niet zo fijn door de grote stenen die daar liggen. Rond kwart over 10 ga ik op pad. De eerste 5 km loopt de weg alleen maar omhoog, niet overdreven steil, maar toch wel redelijk pittig.

Na 2,5 km komt de splitsing naar Naves en Tulle. Daar hoor ik een auto toeteren en als ik omkijk zie ik dat het Jan en Pro zijn, die moeten naar de winkel voor cement. Effe kletsen natuurlijk, midden op de splitsing. Een stukje verderop stoppen ze bij afvalcontainers en beginnen de aanhanger leeg te laden. Ik loop dan al op de weg naar Tulle, zij rijden op de weg naar Naves.

Nog 2,5 km verder kom ik op het hoogste punt van mijn route. Les Brocs ligt op 400 meter hoogte, het hoogste punt in mijn wandeling op bijna 500 meter. Daarna gaat het omlaag, Tulle ligt op 270 meter, een redelijk diep gat dus. Het is niet druk op de weg, dus ik heb volop gelegenheid om rond te kijken en foto’s te maken. Er wordt wel vrij hard gereden, dus het blijft wel opletten.

TulleFoto's Tulle

Na een km of 10 kom ik in Tulle aan. Tulle is een lang gerekte stad met een rivier die er dwars door heen stroomt, de Corrèze. Ons riviertje bij Les Brocs komt ook uit op de Corrèze.

Ik kom dus aan de verre kant Tulle binnen bij het kerkhof waar we vorige week geweest zijn en loop door het centrum langs de rivier naar de kant van Tulle die het dichtst bij Les Brocs ligt. De zon schijnt volop en het is vrij druk op straat, gezellig wandelen dus. Bij de kathedraal ik een klein marktje van kunstenaars. Dwars door de stad is het ongeveer 5 km lopen.

Dan de weg van Tulle naar Les Brocs nog, een slingerende weg die we al vaak gereden hebben met de auto. Om te wandelen is het ook een mooie weg met 3 spoorbruggen. Als je over de oude spoorweg loopt kom je over deze bruggen, dan zijn ze ook mooi, maar langs de onderkant zijn ze het mooist.

Een eindje verder ligt een brug in een bocht en daar wordt weer getoeterd. Nu zijn het Lex en Nah die naar Tulle rijden om boodschappen te gaan doen. Zo kom ik toch nog bekenden tegen op mijn wandeling.

Ik ben dan al bijna terug bij het huis, waar het opvallend stil is buiten. De mannen zijn klaar met werken en aan het douchen en ondertussen wordt het eten voorbereid. Ik ben dus precies op tijd terug om aan te schuiven. Ik ben 3 uur en 3 kwartier weg geweest en heb ruim 10,5 km gelopen.

’s Middag is er weer tijd om te relaxen. Er wordt gezwommen, gezont, gerust, geslapen en Pro en Marjo gaan weer een rondje rijden. Fijn dat iedereen gewoon kan doen waar hij zin in heeft.

Aan het einde van de middag verdwijnt Cees met de fotocamera in het bos. Wij hebben daar al eerder foto’s gemaakt toen hij bezig was met bosmaaieren bij de waterval, maar er is nog veel meer te zien daar.

Hij maakt dus niet alleen foto's van de waterval, maar maakt een hele tocht door het bos. Hij komt ook op plaatsen waar je niet makkelijk bij kunt. Er moet dus wel wat geklommen en geklauterd worden en dat hebben wij dus niet gedaan, wij zijn op de paadjes gebleven. Bij de rivier vindt hij voetstappen, dus er is recent nog iemand hier geweest. Het zullen wel vissers geweest zijn.

Tijd om wat te drinken en de voorbereidingen voor het eten zijn al weer in volle gang. Vandaag beginnen we met sushi's als voorgerecht, die schuiven soepel naar binnen.

Daarna eten we snoekbaars, kip met kool, kip in een heerlijke saus en nasi. Eentonig? Helemaal niet, gewoon weer lekker eten. Het fileren van de vis is blijkbaar niet zo eenvoudig omdat er veel graten in zitten, maar Nah offert zich op om alle vissen te fileren. Ze doen dat heel eenvoudig met de hand, geen gedoe met messen en vorken en zo.

Het wordt niet laat vanavond, hoewel het wel de laatste keer is dat wel lang buiten kunnen zitten. De temperatuur is nog goed en we zitten gewoon rustig wat te kletsen met een glaasje erbij.