Frankrijk Dag 08 Tulle

De mannen zijn gewend om met z’n allen naar de bakker te gaan ’s morgens, maar dat kan nu niet meer. Ze zijn nu met 6 man en om nou met 2 auto’s te rijden, dat gaat zelfs voor hen wat ver. Ze gaan overigens niet allemaal naar binnen bij de bakker, dat past niet eens in de winkel.

Terwijl zij dus weg zijn, gaan we meteen bij de camera’s kijken. Ze hangen nu precies zoals wij het bedoeld hebben. Allebei de camera’s hebben het martertje gefilmd. Die heeft daar wat rond lopen huppelen, leuk om te zien. Bekijk de filmpjes.

Zondag rustdag, niet in Les Brocs dus. Er gaat gewoon gewerkt worden. Lex en Pro werken aan de muur, terwijl Frans, Jan en Michel iets bedenken om op het achterterras de trap te beveiligen. Eerst denken ze dat het poortje dat in de garage staat er wel kan staan, maar dat blijkt niet te werken. Ze vinden een prima alternatief met een stuk hek dat hetzelfde is als het hek op de muur. Als iemand over het hekje klimt en naar beneden valt, tja daar is niet tegen aan te werken.

cees

Cees maait ondertussen gewoon door en hij doet dat niet zo maar, nee kijkt ook wat en waar hij maait. Zo laat hij zoveel mogelijk bloemen staan, in tegenstelling tot Jan, die maait gewoon met 1 beweging alles plat. Ook ziet hij allerlei beestjes en dat vind hij zo leuk dat hij gewoon stopt met maaien om er foto’s van de maken, zodat wij allemaal mee kunnen genieten.

Vandaag heeft hij ook weer van alles gevonden:
- De tor is een vliegend hert
- Vrouwtje kraamwebspin, dat witte is een eicocon. Als de jongen bijna ’geboren’
worden daaruit, dan bouwt ze een kraamweb waar dan dat ei in gehangen wordt
- Dat kevertje is hoogstwaarschijnlijk de zespuntsnelloper, ook wel de zespuntmoerasloopkever
- De blauwzwarte houtbij, een solitaire bij, nestelt in een van de elektriciteitsmasten bij het klein huisje
- En die tweede spin, geen idee
Leerzaam toch?

 

Nog een bijzonder klusje vandaag, de steiger wordt opgebouwd voor het huis. Het dak moet al een tijdje vervangen worden, er zijn lekkages van tijd tot tijd, vooral als het heel veel regent in een korte tijd. Maar dit is wel een probleem, ze hadden iemand gevonden die het zou gaan doen, maar die is plotseling weg geroepen voor een sterfgeval in Engeland en daar hebben ze nooit meer iets van gehoord. Beetje vreemd toch?

Nu zoeken ze iemand anders, maar er zijn zelfs bedrijven die niet eens reageren op het opvragen van een offerte. De leitjes op het dak zijn van asbest, dus dat is een dingetje, maar het echte probleem zit hem waarschijnlijk in de torentjes. Dat is specialistisch werk en daar wil niet iedereen aan. De zoektocht gaat dus door, maar nu moeten er wat gaatjes gedicht worden.

De steiger wordt dus opgebouwd en gelukkig is er deze keer ook iemand bij die de veiligheid een beetje in het oog houdt. Als de steiger klaar is wordt hij eerst gezekerd met touwen voor er iemand het dak op gaat.

diner

Als dat klaar is wordt Pro het dak op gestuurd. Hij is de lichtste van het stel en heeft geen hoogtevrees. Hij heeft een soort van kit die hij in een paar kiertjes smeert, die zijn niet groot, maar water heeft niet veel nodig. De steiger kan weer terug naar de garage, afwachten of het geholpen heeft.

Vanavond eten we goulash met aardappelpuree uit de oven en bloemkool. Ook de Hollandse keuken heeft geen geheimen voor Nah.