Frankrijk Dag 10 Tulle

We hebben de wekkers gezet vanmorgen, de monteur voor het internet komt tussen 8 en 1 uur en we willen niet het risico lopen dat hij weer weg gaat als hij ons niet ziet. Dat betekent dus ook dat we niet meteen naar de camera’s kunnen, want de mannen gaan naar de bakker.

Na het ontbijt gaan Lex en Nah boodschappen doen en Pro rijdt mee. Cees en Michel houden zich met gras bezig, de ene maait en de andere hooit. Dan gaan we toch maar even de camera’s doen, de mannen zijn buiten en kunnen de monteur ook opvangen. We hebben niet veel vandaag, misschien waren we gisteravond iets te luidruchtig toen we buiten zaten. We hebben alleen de boskat heel even en het martertje.

Als de boodschappers terug zijn gaan Frans en Pro weer de steiger op om een tweede keer te kitten. Daarna wordt de steiger een stukje verplaatst om een paar leitjes goed te leggen die verschoven zijn, Adriënne en ik verplaatsen ons naar het zwembad. We hebben nu de luchtkussen ook vol lucht, door ze voor de ventilator van de warmtepomp te houden, die draait ’s morgens een paar uur om de water temperatuur op peil te brengen als die ’s nachts wat gezakt is.

De steiger wordt naar de zijkant van het huis gereden om daar nog meer leitjes goed te leggen op het dak bij het torentje. Ze hebben de smaak te pakken. Cees springt op zijn nieuwe grasmaaier en gaat rondjes rijden op het veld.

Tegen 1 uur is er nog niemand, dus ik kijk in het dossier van Orange waar ik toegang toe heb via de e-mail van gisteren. Daarin staat dat de monteur geweest is, maar dat er niemand aanwezig was. Ik ga dus weer bellen. Als ik aan de beurt ben krijg ik een Engelse mevrouw aan de telefoon, dus niet een Française die Engels spreekt. Ik leg haar uit wat er aan de hand is en dan wordt duidelijk wat het probleem is. Het probleem is dat de monteur een uur voor hij bij ons is moet bellen of er iemand thuis is en eventueel de route door te nemen die hij moet rijden.

In ons geval werkt de telefoon dus niet, want die loopt via internet. Wij hebben wel telefoons en zij hebben mijn nummer, maar de monteur mag alleen Franse nummers bellen. Dat is dus de reden van er vandaag niemand kwam en vorige week vrijdag zal het hetzelfde geweest zijn.

Nu vraagt zijn aan ons hoe de monteur er moet komen, in Frankrijk hebben veel huizen geen huisnummers net als bij ons, lekker handig. Wij beschrijven de route vanuit Tulle tot aan de voordeur, inclusief de kleuren en nationaliteiten van de auto’s op het terrein. Zij gaat proberen vandaag nog iemand langs te sturen die dan niet hoeft te bellen, maar anders zeker morgenvroeg. Wij wachten vol spanning af.

Als er even later een groene auto aan komt rijden, springt iedereen enthousiast op, maar het is de imker. Een paar jaar geleden stonden hier bijenkasten van een imker op het terrein en elk jaar komt hij een paar potjes honing brengen van ’onze’ bijtjes. Hij gaat weer bijen in de kast zetten, maar we weten nog niet wanneer, want er heerst een bijenziekte in Europa.

De steiger mag terug naar de garage, ze rijden hem er naar toe, maar rijden vast in de takken van een boom op de brug. Tak afzagen en verder.

terrasFoto’s Avond

Even later zit Pro op het dak van de garage om wat pannen goed te leggen, maar daarna wordt de steiger toch echt afgebroken. En Cees rijdt nog steeds rond.

En de monteur is nog niet geweest...

Aan het einde van de middag gaan Jan, Frans, Michel en Cees ook nog even zwemmen en dan is het al weer tijd om te borrelen. Op het terras boven, want dan sluit dat mooi aan op het eten maken dat daar plaats gaat vinden.

Op de bbq worden een heleboel satés gebakken en Nah staat de wokken. Nasi, bami en mijn favoriet (en dat weet Nah) kip in zoetzure saus. Mmmm, en we eten weer veel te veel. Het is heerlijk buiten dus blijven we weer lekker zitten kletsen.

Iedereen gaat wel op tijd naar bed, allemaal moe. Lex en Pro gaan morgen om 6 uur beginnen bij de muur. Ze staan daar precies in de zon als het heet wordt en de voorspelling voor morgen is 35 graden. Ze willen dus voor 9 uur het meeste werk daar gedaan hebben.